Opvliegers

Je bent met iemand in gesprek of zit je in een belangrijke vergadering en vanuit het niets krijg je een warmte aanval. Het lijkt wel op koorts. Het zweet breekt je uit en je hoofd loopt rood aan. Je voelt je heel ongemakkelijk, want anderen zien ook de rode kleur op je wangen. Herken jij je in deze situatie? Dan heb je waarschijnlijk te maken met overgangsklachten. Overgangsklachten als opvliegers kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. En het hoort erbij, want het is onderdeel van een nieuwe fase waar je lichaam in terechtkomt. Dit betekent echter niet dat je er niks aan kunt doen. Je voedingspatroon heeft namelijk invloed op het ontstaan en de intensiteit van de opvliegers die jij ervaart. Benieuwd hoe jij met behulp van de juiste voeding grip kan krijgen op jouw overgangsklachten? Lees dan snel verder.

Wat gebeurt er in ons lichaam waardoor we opvliegers krijgen?

Onze hormoonproductie wordt aangestuurd vanuit de hypofyse, dit is een klier die midden in de hersenen ligt. Deze klier vervult een belangrijke rol bij de regulering van de hormonen. Zoals ook de productie van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat er elke maand een eicel tot rijping komt. Doordat de eicellen opraken verandert de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt voor een disbalans. Door schommelende hormonen kan de hypofyse behoorlijk in de war raken. Zo ook onze lichaamstemperatuur die gereguleerd wordt vanuit de hypofyse. Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de hypofyse een verkeerd signaal binnenkrijgt en het idee krijgt dat de lichaamstemperatuur veel te hoog is. De hypofyse geeft een signaal af om het lichaam te koelen en dit gebeurt door te transpireren. Als de hersenen door hebben dat het vals alarm is stopt het transpireren en dus ook de opvlieger. Het is heel vervelend als je hier overdag regelmatig last van hebt en ’s-nachts je bed uit zweet.

Wat kun je doen tegen opvliegers?

Voeding kan hierbij een grote rol spelen. Het vermijden van snelle suikers, cafeïne, theïne en alcohol kan een eerste stap zijn om minder opvliegers en nachtelijk zweten te ervaren.

We kunnen niet om de overgang heen. Het is een mooie en nieuwe fase, ook al ervaar je het nu niet zo. Ons lichaam verandert en is op zoek naar een nieuwe balans. Om minder hormonale klachten te ervaren zal je veranderingen aan moeten brengen in je voeding en leefstijl. Juist nu heeft je lichaam extra behoefte aan gezonde voeding, minder stress en meer ontspanning en beweging om de juiste balans (terug) te vinden. Dit betekent meegaan met de golf van veranderingen en accepteren dat de nieuwe fase er mag zijn. Oude patronen loslaten en op zoek gaan naar nieuwe gewoonten die passen bij jou en je lichaam. Bijvoorbeeld door meer natuurlijke voeding te eten en te luisteren naar wat jou lichaam nodig heeft, kun je met kleine aanpassingen in je voedingspatroon al veel positieve effecten ervaren.

Elk vrouwenlichaam is anders en dat betekent ook misschien een andere aanpak. Graag kijk ik samen met jou wat je kunt doen om af te komen van je opvliegers of andere klachten die je ervaart tijdens de overgang.

Begin met chatten!
Hulp nodig?
Hallo👋, leuk dat je er bent. Laat het mij weten als je een vraag hebt. Ik help je graag!
Groetjes Crystal